Matas indgår aftale om køb af Kosmolet A/S

Selskabsmeddelelse nr. 01 2019/20 – Intern viden
Allerød, 28. maj 2019

Matas indgår aftale om køb af Kosmolet A/S

 

Matas har i dag indgået en aftale om køb af 100% af aktierne i Kosmolet A/S, som står bag det succesrige danske makeup-brand Nilens Jord. Nilens Jord er det mest efterspurgte makeup-brand i Matas og er kendt for sin allergivenlige og naturlige profil. Mærket har en dedikeret og loyal kundegruppe på tværs af aldersgrupper.

Gregers Wedell-Wedellsborg, administrerende direktør i Matas A/S, udtaler: ”Med købet af Nilens Jord tilføjer vi det bedst sælgende makeup-mærke i Matas til vores portefølje af egne brands. Ved at gå tættere sammen kan vi de kommende år skrue op for produktudviklingen og udvide både udvalg og tilgængelighed, til gavn for kunderne. Vi får samtidig en succesfuld virksomhed med en sund økonomi, gode udviklingsmuligheder og en kompetent organisation ind i familien”.

Transaktionen

 • Transaktionen prissætter Kosmolet A/S til en værdi på DKK 145 mio. kr. og indebærer en earn-out-aftale på op til DKK 20 mio.
 • Den initiale købesum på DKK 145 mio. erlægges dels kontant (DKK 135 mio.), dels i form af Matas aktier (DKK 10 mio.) ved closing.
 • Købets gennemførelse er betinget af en bekræftende due-diligence, som ventes afsluttet i juni 2019.
 • Overtagelsen ventes at medføre transaktions- og omstruktureringsomkostninger på omkring DKK 5 mio. i 2019/20, som vil blive bogført som særlige poster.

Idet Matas allerede i dag markedsfører Nilens Jord, har opkøbet kun en beskeden effekt på omsætningen, men ventes at styrke Matas’ indtjening (målt som EBITDA) med op til DKK 25 mio. årligt efter integrationen er gennemført.

”Nilens Jord og Matas har haft et tæt og frugtbart samarbejde gennem 27 år. Da det stod klart, at stifterne ønskede et generationsskifte, så vi muligheden for at tage et stort skridt i vores strategiske arbejde og styrke vores portefølje af egne brands med et meget efterspurgt makeup brand. Sammen med holdet i Kosmolet kan vi udvikle Nilens Jord til at få en endnu stærkere position” siger Gregers Wedell-Wedellsborg.    

”Vi ser Kosmolet A/S som en attraktiv investering i sig selv og er imponerede over den lønsomme vækst, virksomheden har skabt år efter år. Matas kan som ny ejer øge væksten yderligere og forbedre lønsomheden”

Strategisk rationale
Med overtagelsen af Kosmolet A/S opnår Matas A/S:

 • En styrket portefølje af egne brands
 • En øget andel af omsætningen fra egne brands med effektiv drift og attraktive marginer
 • En styrket position på det hastigt voksende marked for rene og allergivenlige produkter
 • En ny platform for vækst og forretningsudvikling gennem erhvervelse af en virksomhed med stærke produktudviklingskompetencer og gode historiske resultater.

Om Kosmolet A/S
Kosmolet A/S står bag det det succesrige danske makeup-brand Nilens Jord. Nilens Jord blev grundlagt 1982 af danske Lars Jacobsson, der ejer virksomheden sammen med sin kone Berit. Parret har de seneste år forberedt et generationsskifte og deltager i dag kun i bestyrelsesarbejdet.

Nilens Jord var blandt de første på markedet, der helt fjernede parfume fra deres produkter. Brandet er i dag blandt de mest succesfulde på det danske marked for makeup. Særligt inden for det seneste årti har de danske forbrugere taget de meget allergivenlige produkter til sig. Virksomheden har udmærket sig ved kontinuerlig vækst og produktudvikling og senest i år vandt Nilens Jord en Danish Beauty Award for verdens første AllergyCertified læbestift.

 • Kosmolet A/S opnåede i senest offentliggjorte regnskabsår 2017/18 (perioden fra 1. juni 2017 til 31. maj 2018) en indtjening på 19,4 mio. kr. (EBITDA).
 • Kosmolet A/S har hovedkontor i Farum få kilometer fra Matas’ hovedkontor i Allerød. Kosmolet A/S føres efter overtagelsen videre som selvstændig virksomhed og vil fortsat have base i Farum.  
 • Kosmolet A/S har ca. 35 fuldtidsbeskæftigede medarbejdere.

I forbindelse med denne transaktion er Matas A/S blevet rådgivet af Carnegie og Gorrissen Federspiel.

Årsrapport 2018/19
Matas offentliggør regnskab for 4. kvartal 2018/19 samt årsrapporten for 1. april 2018 til 31. marts 2019 den 28. maj 2019 ca. kl. 8.

Telekonference
Matas afholder telefonkonference for investorer og analytikere den 28. maj 2019 kl. 11.00. Telefonkonferencen og præsentationen vil være tilgængelig via Matas’ investor hjemmeside: investor.matas.dk. Følgende numre kan benyttes af investorer og analytikere:

DK:                       +45 32 72 80 42
UK:                       +44 (0) 844 571 8892
US:                       +1 631 510 7495
Event kode:           8298779

Ring venligst 5-10 minutter før telefonkonferencen begynder.
Link til webcast: https://edge.media-server.com/m6/p/2iiwxefc

Kontaktpersoner
Gregers Wedell-Wedellsborg
Administrerende direktør, tlf. +45 48 16 55 55

Anders T. Skole-Sørensen
Finansdirektør, tlf. + 45 48 16 55 55

Elisabeth Toftmann Klintholm
Chef for Investor Relations & Corporate Affairs, tlf. +45 48 16 55 48

Klaus Fridorf                                                                                            
Kommunikationschef, tlf. + 45 61 20 19 97

Udsagn om fremtiden
Denne meddelelse indeholder udtalelser om fremtiden, herunder udtalelser om Matas koncernens fremtidige drifts­resultater, økonomiske stilling, pengestrømme, forret­ningsstrategi og fremtidige målsætninger. Udtalel­serne er baseret på forventninger eller forud­sigelser, som ledelsen anser for at være rimelige på tidspunktet for offentliggørelsen af denne ­meddelelse. Udsagn om fremtiden er forbundet med risici og usikkerhed samt en række faktorer, hvoraf mange vil være uden for Matas-koncernens kontrol. Dette kan medføre, at den faktiske udvikling og det faktiske resultat afviger væsentligt fra forventningerne i meddelelsen. Uden at være udtøm­mende omfatter sådanne faktorer generelle økono­miske og forretningsmæssige forhold, herunder markeds-, konkurrence- og leverandørforhold samt finansielle og lovgivningsmæssige forhold.

Vedhæftet fil